Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Bydlet na kopci má tu ohromnou výhodu, že tu nejsou extrémy – není tu šílená zima v zimě a šílené horko v létě. Má to však také nevýhody -dnes, kdy podle předpovědi všichni slaví, že se konečně oteplilo, nám to zde zůstává na svém :-)).

  Je krásně, slunce, ale taková zima, že nemůžeme dělat nic jinýho, než se těšit  na jaro :-) a taky si upéct něco hodně záhřevnýho, což je jednoznaně něco ze zázvoru. Nejen zázvorovou buchtu, ale taky jablečný čaj se zázvorem k tomu.

Zázvorová buchta je velmi rychlá, je hotová natošup a navíc je celkem pohledná. Rychlé buchty jsou ve veliké oblibě kuchařek – ne, že by se člověk nevyžíval v komplikovaných receptech a nehledal něco náročného a vyžadujícího jak pozornost, tak i čas a chuť. Ale jsou dny….a je jich pravděpodobně snad i více, kdy je člověk rád, že něco udělá tak trochu skoro jako podvědomě. Kdy se to prostě tak nějak upeče samo :-). A to je přesně tato buchta.

Je na ní třeba : 5 vajec, 2 necelé hrnky krystalového cukru, lžička moučkového cukru s vanilkou, hrnek oleje, 3 hrnky celozrnné pšeničné přesáté mouky, polévková lžíce sušeného zázvoru, dvě lžičky  mleté skořice, prášek do pečiva, 400 ml mléka. Kvalitní kakao. Na nádivku: 5 velkých jablek, trochu cukru, dávám karamel – není nezbytný, ale je to výborné, trochu skořice, máslo.

Nejprve je nutné utřít celá vejce s cukrem a vanilkou, do utřené hmoty přidat olej a šlehat, postupně přidat zázvor a skořici, mouku s práškem do pečiva a mléko. Malou část si necháme v míse. Většinu naliji na vymazaný a moukou vysypaný plech.

Na nádivku je třeba oloupat a zbavit jadřinců jablka, nakrájet je na středně velké kousky a tyto vložit na pánev na rozpuštěné máslo. Přidat cukr a trochu karamelu, skořici a nechat na másle pěkně prohřát.

Jablka naskládat po hromádkách na těsto na plechu a nakonec přelít podle svého zbytkem těsta, do kterého se rozmíchá kakao.

Pak už jen péci na 200°C a nechat alespoň trochu vychladnout po upečení.

Na zázvorový čaj jsou třeba 2 oloupaná a vyjádřená jablka, nakrájená na osminky, sléz, měsíčeka  a na plátky nakrájený čerstvý zázvor. Vše přelité horkou vodou.

 

22 Odpovědi to “Rychlá zázvorovo – skořicová buchta”

  • Maria Holaskova:

    Dobry den pani Klara,

    dnes som si spomenula na Vas, aj na Vase skvele recepty, o ktorych mi vravel Karol, ked u Vas isty cas pobudol, ako aj na stretnutie, ked som Vas pred par rokmi videla, byvajuc v blizkom okoli, /ked som som so svojim klubom slovenskych turistov absolvovla vylet na Andrpasske skaly.
    Spomienka neostala len tak, upiekla som rychlu zazvorovu buchtu
    a naozaj velmi chuti.
    Ako sa mate, co noveho na Kopci, ako vyrastli deti?

    Peknu nedelu a pozdrav celej rodine posiela Maria Holaskova so synmi

  • samko:

    Dobrý večer
    včera som piekla rýchlu zázv. buchtu a chutí skvele. Ďakujem za inšpráciu a pozdravujem celú rodinu.
    Často Vás s Karolom spomíname, dúfame, že ste zdraví a v teple. Mária

    • Dobrý večer i vám, pevně doufám, že vzpomínáte v dobrém :-). Jsme v teple,je nám fajn, až se bojím jara,že začne práce a my budeme odvyklí:-).Krásný večer a mějte se oba moc fajn. Klára

  • Martin:

    Dnes jsem ji zkusil, bezvadně se povedla:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3172093471569&l=3ca802cc65
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=3173105336865&l=10c58a606d

    Nezkusil ji někdo třeba jen s jedním vajíčkem? Těch 5 je docela dost…

    • Martine, jasně, můžete zusit s méně vejci, můžete zkusit i úplně bez vajec. Bude se s každým dalším vejcem dolů více a více sypat, ale je to fakt o vyzkoušení, co vám ještě chutná a co už ne.

      • radus:

        Dobrý den Klárko, myslíte, že to má cenu zkoušet upéct bez vajec? Malá má alergii na vaječný bílek a já se snažím vyhýbat i žloutku, protože na něj bývá bílek navázaný. Do pečení bych dala tak maximálně 1 omytý žloutek, ale víc se obávám dát. Nebo případně nějakou náhražku za vejce? Třeba do palačinek používám sladkou Hrašku, ale netuším jestli bude k něčemu v rámci pečení. Přiznám se že téměř nepeču sladké, tak mi chybí zkušenost, ale zázvorová buchta se mi fakt líbí a chtěla bych ji zkusit:)

        • Určitě, určitě vyzkoušejte. Peču často také bez vajec. Přidejte určitě hrašku a také bramborový škrob nebo maizenu, alespoň lžíci. Bude se více sypat, nebude tolik kompaktní, ale zkuste to určitě.

          • radus:

            Děkuju:) zítra to vyzkouším a o výsledku dám vědět:) Jinak máte moc fajn stránky, moc ráda sem chodím:)

          • radus:

            Dobrý večer Klárko, tak dopečeno, ochutnáno, protože běžně nepeču dalo mi to malinko zabrat(dokonce i karamel jsem poprvé v životě vytvořila:)) a jednoznačně je to i bez vajec pouze s Hraškou a Maizenou dobrůtka:)Děkuju za recept i radu:)

  • liiba:

    Včera jsem ji upekla a všem moc chutnala. Čaj z jablečných šlupek a zázvoru byl taktéž vynikající. Pěkný večer na kopec :-)

  • harley.kai:

    Dobrý den Klárko,
    tak jsem ji dnes upekla a je vynikající.V domnění že mám doma ještě zázvor (což jsem neměla )začala jsem péct,no a zázvor nikde…nevadí i bez něj je to super buchta.Malej měl boule za ušima jak se ládoval.Jana

  • Je tam zázvor, to nemůže být špatné :)

  • Tak já jdu do ní – vypadá skvěle a doma jsou všechny suroviny, navíc se potřebuju zbavit jablek ze sklepa, takže ideální moučník. A vypadá i moc pěkně! jak dlouho se buchta tak peče a ještě dotaz, není těch 200 stupňů moc, buchty většinou peču na 180 a na 200 peču maso. Ale nechci být za rejpala, jen mi to přišlo divné tolik stupňů.

  • Johana:

    Výborná, jednoduchá a rychlá, díky za ideální zimní recept, který mě (spolu se zkouškovým :D) dostal k pečení i na privátu, kde se mi do toho obyčejně moc nechce:) Jinak vůbec perfektní stránky, díky za ně – tohle je můj vytoužený způsob života a tak teď na studiích v Praze v bytečku, kde si vypěstuju vlastních leda pár bylinek, se aspoň můžu kochat virtuálně:)

  • Helča:

    Tak jsem to hned vyzkoušela a …… dobrá je :). A to jsem si říkala, že nějakou dobu sladké péct nebudu! Dělala jsem to z polovičního množství, takže to chvilkama bylo dost přibližné, ale dobře to dopadlo a asi zařadím na repertoár :).

  • Slávka:

    Buchta vypadá skvěle. Určitě vyzkouším! Jen jsem se chtěla zeptat, jak moc je zázvor v buchtě cítit. Jedl by to i 2-letý klučina? Není to moc „pikantní“ pro malé cvrčky? Děkuji. Slávka

    • Slávko, docela zásadní dotaz. Bude to jíst. Toto množství – dvě kávové lžičky nebo jedna polévková jen jemně buchtu okoření, naopak, pokud by to bylo především pro dospělé, určitě bych přidala. Hezký večer :-)

  • Anna:

    To by mě zajímalo, kde se oteplilo, když u nás bylo ráno -23 a přes den taky žádný zázrak. No ale buchta i čaj vypadá výborně, určitě vyzkouším na zahřátí.

  • To vypadá skvěle…jdu strouhat zázvor(sušený nemám)…a dát si zatím aspoň ten čaj…na moučník dojde taky…
    Přeji příjemný mrazivý den na kopec…Magda

  • Martin:

    Celozrnnou mouku samozřejmě drtivá většina z nás nemá, jaký je ekvivalent v normální mouce? Hrubá, polohrubá nebo hladká? Děkuji

Přidejte komentář na radus