Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Posts Tagged ‘louh’

Dnes jsem se pustila do preclíků podle starého receptu v Domácím pekaři. Sebrala jsem odvahu a zúročila několik let čekání (na tu odvahu) a vrhla se do louhování. Poprvé jsem viděla velmi precizně rozepsaný recept na louhované preclíky u Maškrtnice, chtěla jsem to zkusit samozřejmě hned po publikování receptu, ale byla jsem srab. Nakonec jsem se tehdy pustila jen do potírání jedlou sodou, ale zrálo to ve mně a dnes to přišlo!

Protože jsou však mezi námi tací, kteří se do louhování pustit nechtějí (a vůbec se jim nedivím), polovinu várky jsem upekla pouze potřené rozpuštěnou jedlou sodou ve vodě, tak jako vždy. Read the rest of this entry »

b8f44300e6_61801968_o2
Aktualizace: před nedávnem se mi do komentářů ozvala paní, že tento recept je špatný, může být i nebezpečný, a že musí následně řešit problémy s výrobou, které s receptem někteří mají. Po zvážení jsem recept tedy raději uzavřela jako soukromý. Dnes ale přišel tento komentář do jiné rubriky, protože do uzavřeného článku nelze psát, a to sem:
Recept proto znovu obnovuji s doporučením, že mně osobně mýdlo vyhovuje a nedělá nám problémy, ale vyrábíme si ho skutečně jen pro sebe a ve výrobě se nijak nezdokonalujeme, ani ji nestudujeme. Je to prostě mýdlo na praní a na spotřebu. Proto, pokud byste se chtěli věnovat vyrobě mýdla více,  doporučuji najít si stránku, která se věnuje vyloženě výrobě mýdla. Velmi také doporučuji Mydlinku Karolínku.
Výroba domácího mýdla je poměrně snadná, jedinou komplikací jsou děti, které by mýdlo vyrábět neměly, ani by se neměly pohybovat příliš blízko, protože se pracuje se silnou žíravinou – hydroxidem sodným, neboli louhem.

Pro přípravu mýdla si připravíme : Read the rest of this entry »