Knihy
e-knihy Domácí mlékař
FB skupiny

e-knihy

Domácí mlékař

Archivy
Rubriky
Knihy
Domácí mlékař
Kurzy pečení chleba

Domácí mlékař

Předsevzetí bylo, psát o každé zelenině průběžně. To se děje, ovšem průběžně se rozlilo trochu do delšího průběžně, než jsem předpokládala. Proto jsem ráda, že dneska je chvilka, kdy to po motyce napíšu, dokud je to začerstva. A pórek, přesto, že máme plný skleník sazenic, právě proto, že k němu mám důležitou informaci, která stojí za zapamatování, zapsání, vykonání.

Tou informací je jedna zastrčená věta z biozahrady od Radomila Hradila, která mi uvízla v hlavě  a několik let jsem se jí snažila uvést v život, ale vždy do toho něco vlezlo :). Tou informací je výsadba zimního pórku mezi jahody, neboť se nejen vzájemně podporují, ale také si vůbec nepřekážejí, protože když se vysazuje zimní pórek, je to takovej hubenej chcípáček a jahodám nevadí. Jen se musí dát trochu pozor, aby se také na podzim, když se jahody probírají a plejí, aby se to nevzalo z jedné vody načisto i s pórkem.

A výhoda – výhoda je ohromná, nezabere totiž nikde místo a nyní, na konci dubna – a už i mnohem dříve, má člověk bezvadný, tlustý, čerstvý a dost chutný pórek. V době, kdy u nás teprve dozrávají první saláty. Žádná fólie, žádné velké nároky, hezky zakompostovaná zem a užitek výrazný.

Takže jak na to? Jednoduše. Nyní vyset semínko zimního pórku. Jakmile vzejde, zakrátit mu kořínky o třetinu a vršek taky o třetinu a zasadit si ho do sadbovačů nebo kelímků od jogurtu. A na konci května nebo v červnu udělat  vždy mezi jahody díru, do které se co nejhlouběji ponoří pórek i s balem. A pak už nic. Jen jahody i pórek udržovat v čistotě. “ Jen“. :-)

Jinak technicky  do sponu 10×1–2 cm, do hloubky 1 cm. Ideální je výsadba, když je silný jako tužka, ale já většinou vysazuju pórek hubenější.

a proč Pórek?

Pórek pochází z Přední Asie a používali a velmi oceňovali ho už Řekové i Římané. Lze pěstovat pórek letní, podzimní a zimní. Letní odrůda je Starozagorski Kamusch, ze zimních je to známý Elefant. Letní se sklízí během sezóny a až do zimy, zimní pak krásně přezimuje a je ke sklizni od časného jara. V každém případě – cedulky. Cedulky jsou důležité. Který je který. A žádné ručičky a nožičky, cedulky přemisťující. Zvláště u pórku je to dobré. To se vám také může stát, že každému, kdo přijde ukazujete svou vypiplanou sazenici melounu a nakonec je z toho zase cuketa. :)

Pórek obsahuje vitaminy C, E, B, karoten, draslí, fosfor, železo, vápník, niacin a pozor, důležitá je u pórku také zelená část, protože obsahuje až dvakrát tolik vitamínů, než část bílá. Pórek pomáhá revmatikům, pomáhá se zbavovat kvasinek v žaludku, při zácpě, kolikách, při nadýmání. Podporuje díky obsahu selenu a manganu imunitní systém.

Vřele doporučuji výživnou pórkovou polévku, nebo dobrý pórek,

 


11 Odpovědi to “Pórek”

  • Jana:

    Díky za ten nápad!! Vláskovité pórky už stojí v misce za oknem, hned zítra je přepíchám a jediné místo kde mi nebudou překážet je jahodovna. Miluji 2v1 a to letos hned zrealizuji:-)) Kromě jahodovny mi totiž všechno na podzim zorají a tak jsem musela vždycky všechno sklidit.
    Jen doplňkový dotaz – jak je uchránit před tou hnusnou mouchou (květilka??) aby je nezničila?

  • mám nakoupíno a do pórku jdu taky!! ;)

    taky ještě do černého kořene a růžičkové kapustle. s kapustou, prosím, co udělat, aby se to taky načasovalo na zimu? je na to obdobná finta? dík

    • Růžička, naše nejoblíbenější zelenina, nejen na zádíčka :). Na ní je nejdůležitější nemít nikde v okolí krávu, sic zavřenou. Na kapustu se dostane :)Vše ostatní už je pohoda. Normálka teď vysít, jak to má dva cenťáky, tak do kelímku s tím, nebo rovnou do záhonku, nějaký dobrý kompost pod ní. Ideální je dát jí místo, kde může v pohodě přezimovat a nebude bránit podzimnímu úklidu záhonu a když se začnou dělat růžičky, je třeba bez milosti urvat tu horní, jakoby květ. Ale to, až když je růžička obalená růžičkama a dost velká. Přirozeně tam bude až do jara a my nasbíryli v únoru po sněhu kyblík, co tam kráva nechala.

  • Veska:

    půjdu koupit semínko a vyzkouším,protože ty ho máš nádherný už ted kdy mě teprv leze ven … a já nesklízím ani takový co máš ted ty… a pórek bezmezně miluji …

  • hanaka:

    Teda pórek máte krásnej! A já ještě doplním jeden tip, který jsem vyčetla, ale ještě nezkoušela, protože mi chybí prostor. A to, že kromě pórku je mezi jahody výborný česnek. Taky si údajně pomáhají v růstu a dokonce prý česnek podtruhuje chuť jahod. Tak nevím, až vyzkouším, poreferuju :-)

  • Lenka:

    Porek jsem nikdy nezkoušela, ale můžu zkusit :-)
    Jak jsem viděla tu fotku, tak mě napadlo, jestli to není nějaká odpuzovací technika proti slimákům, protože těm prý por, cibule aj. nechutná.. Ale asi ne, ty potvory si ho určitě obejdou a zas mi zasednou na jahůdky.. :-( Taky s něma bojujete nebo je tam nemáte (např. u nás na chalupě na samotě uprostřed lesa vůbec nejsou)?
    Jinak hezký den!! :-)

    • Tereza:

      To by mě, Kláro, taky zajímalo.. Bojujete se slimákama nebo u vás skoro žádní nejsou? Já mám u dědy na zahrádce trošku místa na zeleninku a děsím se, co všechno mi sežerou z toho mála! Sbíhají se jak muchy na lejno:-) Máte na ně někdo nějaké páky? (jako babička to dělat nechci – ta je vždycky sesbírala a rozpůlila:-)

    • Lenko, Terezo, tak slimáky sice máme, ale tak normálně. Je jich tu spoustu a nic nežerou :-). Jsme dost vysoko, všude hodně trávy kolem, no nevím prostě nám nic nežerou, ale možná jich není tolik jako jinde.

  • Veska:

    Ale ten tvůj je nádherný už teď …

  • Veska:

    Kláro prosím pro blbečka popis … zaseju semínko – musí být zimní porek na záhon nebo kamkoliv a pak přesadím do kelímku a pak po sklizni jahod ho napíchám mezi ně … a sklízím kdy na podzim nebo až další rok … já se zimním nebo moc zkušeností … vysévám jarní do hlubší rýhy a až vyleze vyjednotím a jakmile roste postupně ten spodek zahrnuji hlínou aby byl pořád v hlíně … sklízím postupně co dorůstá ,nemám žádné mega kusy spíše střední porky …

    • VEsko, já vysévám všechny pórky stejně. VYseju na deset x deset ve skleníku, pařníku,nebo i za oknem, pak to vyjde a vypadá jak pažitka, tak hned jak to vyjde a má to třeba 4 cm, tak to přepíchám do kelímků. Důležitý je zakrátit kořínek i trochu vršek. Někdo pikýruje do větší krabičky, třeba od zmrzliny, cenťák od sebe, protože při sázení na záhon zase zastřihuje kořínek i vršek. Já dávám do kelímků a pak už nezastřihuju a to proto, že když dám samotný, mám vyzkoušeno, že se mi pak v červnu špatně chytá a takto s balem to je vždy na 100%. A stejně jako ty jarní, ale začátkem června do rýhy. A pak se o něj starat jak o jarní, akorát že on nenabere tolik co jarní, za to na jaře je nádhernej. Přihrnout na zimu nebo i časně na jaře.

Přidejte komentář na cuketka