Posts Tagged ‘zelenina’
Máme za sebou výživný čas a ještě jednou tolik před sebou. Já mám vždy takovou radost, když se do něčeho pustím a pak podruhé, když už to skončí. Zrovna jsem ve fázi nakupování většího než malého množství hořčíku a také hořkých čokolád, sušených meruněk a mandlí. Hořčíku není nikdy dost. To, když se člověk takhle odstěhuje na samotu, aby žil fakt v klidu a pohodě a pak si to někdy zařídí tak, aby se stal stres po určitou dobu jeho hlavním přítelem, nepřála bych si vědět, jaké by to bylo například v běžném procesu. Vlastně se každému docela klaním k zemi, jak to stíhá. Naštěstí děti stárnou a nacházejí si aktivity, které nespadají do mé kompetence. Tak třeba fyzikální kroužek s osvíceným pedagogem. A když jedno dítě přijde domů s něčím, co svítí, protože je to namočené v kyselině citronové a dítě po nás nechce, abychom mu to vysvětlili, naopak, vše to řádně vysvětlí nám a navíc dodá – to je super, že mi to tam popíše tak, že to fakt chápu, nejsem si pak úplně jistá, jestli to považovat jako životní výhru nebo jako částečné selhání. V zájmu zachování psychického zdraví volím výhru. Read the rest of this entry »
Někdy je nutné odskočit si od gastronomicky lákavých, WHO však nedoporučovaných potravin a dát si nějaký odlehčující čas, aby si následně mohl člověk dopřát zase pár Brillat savarinů. A výhodou je, že je to jídlo celkem rychlé. Navíc mi dneska ráno volala Helena a tázala se na rozesazování salátů. Jako vážně? Už se seje a sází? Letos nás to nějak zaskočilo a vůbec se mi nechce a kachna hledá místo, kam by si sedla a na nástěnce má na prvním místě pan domácí napsáno – další bedna pro kachnu! Taky se mu nechce. Nástěnku jsme nikdy neměli, ale už byla evidentně potřeba. V obchodě jsme se trochu pohádali o velikost. Pan domácí chtěl o dost větší, než jsme nakonec vzali, já jsem tam byla tentokrát za realistu. To je asi tři měsíce. Pak trvalo nějakou dobu, než jsme si udělali systém, než jsme vymysleli, kam to tam vše rozmístíme a koho bude čí sektor. A pak jsme to slavnostně otevřeli. Od té doby tam ta nástěnka tak hezky visí, sektory jsou srovnané, nikdo v nich nedělá bordel, protože do nich více již nikdo nezasahuje, taková nástěnka je potřeba. To člověk hned ví, co všechno by mohl dělat, kdyby se mu chtělo. A taky jsem zapomněla napsat, že je velmi důležité nějaké strategické místo. Je potřeba ji pověsit někde, kde nehyzdí místnost, není moc vidět, aby se člověk zbytečně nepřepínal kdykoli jde kolem. A do toho jsem zjistila, že je 23. března, což znamená, že už mám jen necelý týden, než se udělají daně. A už by měl být asi zaset mák a petržel. Já bych tak jela do lázní! Read the rest of this entry »
Každé ráno, když vyjdu z chalupy a ohlédnu se, leknu se, že sousedům utekly ovce. I když se to opakuje s železnou pravidelností, mozek to odmítá akceptovat. Prostě – ovce! Read the rest of this entry »
Uf, to jsem si oddychla, že je to hotový. Na tuto knížku jsem se moc těšila a pevně doufám, že potěší všechny milce vaření ze zeleniny. Je to soubor o 173 stranách. Váhala jsem dlouho, jakým způsobem recepty řadit, ale nakonec vyhrálo to, co nejvíce vyhovuje mně a totiž, řazení přímo podle zeleniny. Tento způsob hledání v zeleninové kuchařce, zdá se mi býti zcela nejvhodnější.
Recepty jsou opět psány jako čisté vařivo, bez obrázků a vyprávění, ovšem kliknutím na každý nadpis, okamžitě se člověk ocitá přímo na webové stránce, kde je již tedy recept rozšířen jak o fotografie konečné, tak o obrázky z průběhu vaření. Soubor je opět vytvořen tak, aby šel nejen smysluplně tisknout, ale aby fungoval především na 6″ čtečce a na jakémkoli pc, který má nainstalovaný pdf prohlížeč.
- Kdo tedy chce číst o druzích zeleniny, co obsahují, na co si dát při koupi a sběru pozor
- Vědět, jaké suroviny jsou důležité při práci se zeleninou
- Jaké je důležité náčiní
- Pročítat samotné recepty, které jsou přímo z té které zeleniny
- Mít soubor velmi pragmaticky srovnaný a používat ho přímo v kuchyni a při informační nouzi si jedním klikem na název receptu otevřít daný recept na webové stránce již v plné, vybarvené kráse i s fotkami
Stačí si stáhnout novou e-knihu – Zelenina z Kopce …Soubor ke stažení zde, na straně s e-recepty.
Zelenina je ohromně pestrá a inspirující a samozřejmě i tento soubor bude průběžně aktualizován o nové a nové recepty. Přeji tedy nám všem, ať se daří v další zeleninové vařící činnosti.
Vegeta je přísada do jídla, je to směs sušené zeleniny, různého koření a soli. Pokud ale má člověk zeleniny, že zrovna neví co s ní, nechce se mu s ní nijak zásadně připravovat, zavařovat a přesto by jí měl rád celou zimu pěkně po ruce, není nad to, udělat si vlastní vegetu doma sám. Navíc lze docela slušně experimentovat. Nechat usušenou zeleninu samotnou, smíchat jí s paprikou a získat tak vegetu paprikovou, s česnekem, se solí, majoránkou, tymiánem, prostě ráj pro fantazii.
Já osobně, protože už mám plnou polici třílitrovek plných sušených čajů, sušených rajčat, fazolí, máku, hub, není málo místa a pan domácí má dost jiné práce, než dělat další polici, tak si dělám vegetu čistě zeleninovou a zbytek si podle vlastní chuti přidávám až těsně před vařením. K nějakému mixu ale určitě taky dojde. Read the rest of this entry »







Komentáře
Jojo, přesně takhle ji griluji i já…a je to luxus. Ještě někdy přidávám česnek, ale to je u mě úplně normální, já ho dávám do všeho…
Já tvrdím, že tyhle provizorní řešení jsou nejlepší!
( U nás to totiž funguje podobně!)
zdravím na kopec…..moc ráda zase vidím další a další papu….skvělý nápady s grilem, a mňamky grilování, ste úžasnáá….taky se zítra chystám, cuketa je kedlubny téže, kadeřávku krapítek taky zbylo, přidám rajčátko a česnek oproti minule a bude mňamka až na půdu….
jo na gril se dá dát cokoliv a nemusí to být jen maso,
zelenina je super a vyzkoušejte i sladké variace až budou jablka a hrušky a švestky,taková hruška v alobalu posypaná bylinkama a dobrým sýrem je užasná variace a klidně griluji i v září,když je hezký podzim
A co celer,kdo ho má rád tak klidně i sním na gril a kolečka cibule kdo může,prostě variací na gril je nespočet škoda že prší …
Nevím kam s ním
tak si sem dávám recept na cuketovou sekanou ,fakt výborná a není potřeba maso,já do ní ještě přidala namočené vločky a měla jsem zbytek rýže tak i ten a nikdo neremcal a ještě jsem do hmoty zamíchala uvařená vajíčka.
Ten sýr mi tam připadl ale zbytečný,příště ho nedám (nebo trochu tvarohu)a kdo bude chtít tak nastouhaný až nahoru , krájíš to na kostky jako buchtu a mě to chutnalo i studené
http://www.ok-recepty.cz/view.php?nazevclanku=sekana-z-cuket&cisloclanku=2009080014
Dávám ten recept sem pro všechny né jen pro sebe prostě překlepy vítězí
[8]: díky, cukety začínají dozrávat ve velkém, určitě to zkusím. Dnes odpočívám
), takže jsou špagety, ale na zítra to je dobrý tip!!!


