Sladké vegrecepty z celozrnné mouky
Bábovky
Dýňová bábovka
500 g dýně, 1+1/2 hrnku cukru, prášek do pečiva, 2 hrnky celozrnné přesáté pšeničné mouky, 4 vejce, vanilkový cukr, hrnek vody, půl hrnku smetany, 100 g másla, trochu kakaa a 100 g čokolády na vaření.
Pomerančová bábovka s čokoládou
6 vajec, 300 g cukru krystal, 550 g kysané smetany, co nejhustší, prášek do pečiva, moučkový cukr s vanilkou, 350 g celozrnné mouky pšeničné, 100 g čokolády na vaření (používám 200g balení z Lidlu), 1 velký pomeranč, 1 bílek na polevu, moučkový cukr na polevu.
Banánová bábovka
3 velké,velmi měkké banány, 260 g cukr krystal, 4 vejce, 200 g olej slunečnicový, 530 g celozrnné pšeničné mouky, 2 lžíce skořice, prášek do pečiva, 250 ml mléka, kakao, trochu rumu.
Bábovka s celým mákem
4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 prášek do pečiva, lžíce cukru s vanilkou, lžíce citronové kůry, 250 ml mléka, 200 ml oleje, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, hrnek nemletého máku
Bábovka s mákem
1 sáček vanilkového pudingu, 1/2 hrnku oleje, 2 kávové lžičky prášku do pečiva, 400 ml vody, dvě lžíce kakaa, 1+1/2 hrnku mouky celozrnné pšeničné přesáté a 1/2 hrnku nemletého máku. Dále lžička citronové kůry, půl lžičky mletého zázvoru, lžička skořice, a 1/3 hrnku vlašských ořechů a 70 g rozinek
Bábovka z kvásku
150 g žitného kvasu, 750g celozrnné pšeničné mouky přesáté, 250g vlažné vody, 250g mléka, 1 vejce, práškový cukr s vanilkou, 100 g rozinek, rum, 50g másla,200g cukru krystal, citronová kůra -lžíce. Lžíce kvalitního kakaa
Piškotová bábovka Anuše Kejřové
10 vajec, 400 g cukru krystal, 430 g mouky celozrnné pšeničné přesáté a vanilka – asi lžíce mouč. cukru s vanilkou.Lžíce kakaa
Bábovka čtyř chutí
10 vajec, 1+1/2 hrnku cukru, 400g celozrnné přesáté mouky pšeničné, 1 prášek do pečiva, 125 ml mléka, 3/4 hrnku oleje, lžíce cukru s vanilkou, lžíce kakaa, 2 lžíce kokosu a 2 lžíce uvařené silné bílé kávy
Pravá třená bábovka
240g másla, 6vejce, 450 cukru, 450 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1/8l mléka- dala jsem o něco více, skoro 200 ml, citronová kůra, 1 prášek do pečiva, trochu cukru s vanilkou
Máslová bábovka
200g mouka celozrnná pšeničná přesátá, 200g másla, 250g cukru krystal, 4 vejce, 1/4 l mléka, 1 lžička rumu, vanilka, citronová kůra, 1 prášek do pečiva, tuk na vymazání formy a trochu mouky na vysypání a hrst kandované dýně
Vídeňská bábovka
6 vajec, 280g másla, 280g cukru krystal, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 250ml mléka, 1+1/2 prášku do pečiva, špetka soli, kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr či na lžíci moučkový cukr s naloženou vanilkou, 50g rozinek, 50g mandlí, tuk a mouka na vymazání formy
Tvarohová bábovka
200 g olej, 250 g cukr, 4 vejce, 250 g mouka celozrnná pšeničná přesátá, 250 g tvaroh, prášek do pečiva, vanilkový cukr, trochu rumu, kakao, citronová kůra – jemně mléka – asi 50 ml
Bábovka s rumem a rozinkami
250 g másla, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 hrnek rozinek, 1/2 hrnku rumu, 1 prášek do pečiva, 2hrnky cukru, 6 vajec, vanilkový cukr, 1 hrnek strouhaného kokosu, 3/4hrnku smetany,kakao 2 lžíce
Maková bábovka
4 vejce, 250ml oleje, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva,300g cukru, dvě lžičky citronové kůry, lžička skořice, 1 sklenice vody – zhruba 150-200ml, 300 g máku
Mramorová bábovka
12 +1/2 dkg másla, 24 dkg cukru, citr. kůra, 1/4l smetany, 5 žloutků, 42 dkg krupičkové mouky, sníh z 5ti bílků, 1 prášek do pečiva, 1+1/2 dkg kakaa, 1 lžíce citronové šťávy, 1 hořká mandle, máslo a strouhaná houska na vymazání formy
Linecká bábovka s ořechovou náplní
Suroviny: na linecké : 300g celozrnná mouka pšeničná přesátá, 200 másla, 100g cukr moučka, 2 žloutky na náplň: 4 žloutky, 8 bílků, 200g vlašských ořechů, 40g piškotů, 160g cukr moučka.Máslo na vymazání formy.
Bábovka a beránek
4 vejce, cukr přiměřeně cca hrnek, olej cca půl hrnku, vanilkový cukr, trochu rumu, citronová kůra, prášek do pečiva, mouka – cca 3 hrnky
Beránci
Původní beránek
10 vajec, 0,5l oleje, 500 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, citronová kůra, dva prášky do pečiva, 500g cukru krupice,lžíce moučkového cukru s vanilkou, 300 g tvaroh , dvě lžíce kakaa a žádné mléko
Beránek II.
250g moučkového cukru, 5 žloutků, 1 vanilkový cukr, kůra i šťáva z 1/2 citronu, 300g polohrubé mouky, 5 bílků, tuk a strouhanka na formu
Beránek III.
500g celozrnné mouky pšeničné mouky, 250ml vlažné vody, 40g droždí, 50g cukru, 50g rozpuštěného másla, 1 vejce, sůl. Vejce na potření, hřebíčky na oči, moučkový cukr na posypání
Muffiny
Borůvkové muffiny
6 vajec, 2 lžíce oleje, 2 lžíce vody, 2 vanilkové cukry, 190g cukru, 250g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 500 g borůvek s rybízem
Muffiny s mákem
Muffiny s mákem II.
183 g cukru krupice , 145 g oleje, 9 g prášku do pečiva, 4 vejce, 250 g celozrnné přesáté pšeničné mouky, 70 g máku, sladkomandlová esence
Muffiny s čokoládou
2 celá vejce, 2+1/2 hrnku celozrnné pšeničné přesáté mouky, 1 malá lžička sody, 1 polévková lžíce prášku do pečiva,150 ml 80 % čokolády, 1 hrnek cukru, 1 lžička práškového cukru s mletou vanilkou, 1/2 hrnku měkkého másla, 1 hrnek mléka
Hrníčkový moučník mug-cake
Na 1 hrníček potřebujeme 1 banán, 1 vejce, 50 g ovesných vloček, 50 g tvarohu, 1 lžička prášku do pečiva, 2 datle, lžíci kvalitního kakaa, olej na vymazání hrnečku a kokos na jeho vysypání
Mrkvovo-cuketové muffiny
4 vejce, 250ml mléka, 100g rozinek,200 g oleje, lžíce dobrého kakaa, 50g lískových oříšků, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 170 g čerstvé mrkve, 210 g čerstvé cukety, lžička jedlé sody, citronová kůra a dvě lžičky skořice
Buchty k řezu
Tříbarevná buchta

Klasická prošívaná deka
5 vajec, 2 hrnky cukru krystal nebo krupice, 4 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, lžíce vanilky a hrnek vody. 3 hrnky přesáté celozrnné mouky. Na nádivku pak 500 g tvarohu, 2 žloutky, citronovou kůru z půlky citronu, 3 lžíce maizeny nebo 1 vanilkový puding a cukr dle chuti
Původní tvarohová buchta
4 celá vejce, 300 ml šlehačky, 100 g čokolády, 280 g cukru, prášek do pečiva, 330 g celozrnné pšeničné přesáté mouky, lžíce kakaa, lžíce skořice, šlehačka na ozdobení, 70 ml vlažné vody
Rychlá tvarohová buchta
1+1/2 hrnku mouky pšeničné celozrnné, 1 hrnek cukru krystal, 3/4 hrnku oleje,1 hrnek mléka,1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 2 lžíce kakaa a na náplň: 500g tvarohu, 1 hrnek cukru, 1 vavnilkový cukr, 40 g maizeny nebo 1 pudingový prášek, 2 vejce, 1/2 hrnku mouky
Tříbarevná buchta s mákem
Zimní cheescake
1500 g jemného tučného smetanového sýru nebo lučiny, 400 g cukru krystal, 6 vajec, citronová kůra, vanilka, hořkomandlový extrakt, zbylé vánoční cukroví – nejlépe máslové nebo linecké 400 g, 100 g mandlí, 100 g másla. Trochu cukru a másla na karamel. Pečící papír a stěrka
Rybízové řezy se sněhem
Na jeden plech řezů je třeba: 260 g másla, 4 žloutky, 160 g cukru, 1 lžíce moučkového cukru s vanilkou, 480 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, sníh ze 4 bílků, 500 g rybízu, 2 lžíce rumu, cukr do rybízu
a skořici.
Rybízová buchta s tvarohem
Suroviny: 600 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 10 lžic vody, 4 lžíce kvalitního kakaa, 1 prášek do pečiva, trochu rumu, 500 g rybízu a semínka z jedné feferonky.
Na tvarohovou nádivku: 850 g tvarohu, 130 g cukru moučka, lžíce rumu, 3 žloutky, 1 vanilkový puding
Na sníh: 3 bílky, lžíce moučkového cukru
Rychlá buchta s kakaovými boby a syrovátkou
4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1 hrnec cukru krystal, 3 hrnky celozrnné přesáté pšeničné mouky, 1 prášek do pečiva, trochu vanilky, 1/3 hrnku kakaových bobů drcených, 2 lžíce kvalitního kakaa, 320 ml syrovátky
Francouzský piškot
Základní poučka zní, kolik váží vejce, tolik má vážit mouka a cukr. Musí se tam zapasovat ještě nějak mák. Takže přesně to bylo 5 vajec, vážících 330g. K tomu 230 g mouky celozrnné přesáté a 100 g namletého máku. 330 g cukru krystal a trošku prášku do pečiva. Cca půl kávové lžičky. Potřeba jsou také 3 lžíce horké vody. Na polevu pak bílek z jednoho vejce, 4 lžíce moučkového cukru a 3 lžíce griotky. Lze samozřejmě zaměnit za citronovou šťávu.
Čokoládovokokosové řezy
230 g kokosu, 375 g salko, 2 vejce – na kokosovou část. Na hnědou část potom 200 g másla, 50 g slunečnicového oleje, 400 g cukru krystal, 350 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 200 g čokolády na vaření, 2 vejce, lžička moučkového cukru s vanilkou,260 ml mléka, 1 prášek do pečiva, trochu rumu
Černá buchta s čokoládou
250 g oleje, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa, 100 g čokolády na vaření. Prášek do pečiva, 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky a 4 vejce a trochu rumu
Lískovoořechová buchta
4 vejce, 220 ml oleje, 250 g cukr krystal, 400 g celozrnné pšeničné mouky, 200 g lískových ořechů, vanilkový cukr, trochu citronové kůry, trochu rumu, 1 prášek do pečiva, kakao, skořice, 300 ml mléka
Buchta s karamelovo-ořechovou glazurou
3 velká vejce, 300g cukru, 6 tobolek zeleného kardamomu, 400 g celozrnné pšeničné mouky, 280 ml mléka, 150 ml oleje, prášek do pečiva, lžička citronové kůry, lžíce rumu. Na glazuru – 300g cukru, 300g vlašských ořechů, vrchovatá lžíce másla
Řezy z listového těsta
listové těsto, 2 litry mléka, 1 krabička maizeny nebo 4 pudinkové prášky, 120 g cukru krystal, na polevu 1 bílek, 160g moučkového cukru, trochu citronové šťávy nebo rumu.
Kefírová buchta
2 vejce, 360 g kefíru, 120 ml oleje, dvě lžíce kakaa, 360g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 2 lžičky jedlé sody, lžička moučkového cukru s vanilkou a 350 g cukru
Dvojbarevná buchta
4 vejce, 1+1/2 hrnku cukru krystal, 3/4 hrnku oleje, 2 +1/2 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, trochu citronové kůry, 2 lžíce rumu, 2 moučkového cukru s vanilkou, 1 hrnek mléka a 1/8 l podmáslí. Dvě lžíce kakaa a na polevu bílek a moučkový cukr 200g
Tvarožník od Saši
250g celoozrnné mouky pšeničné přesáté, 150g másla, 80g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva,kůra z jednoho citronu, vanilkový cukr. . Na náplň potom 500g tvarohu minimálně polotučného, 400 ml mléka, 1 vejce, 100 ml oleje, 150g cukru, 40 g maizeny – kukuřičného škrobu, kůra z jednoho citronu a vanilkový cukr. Tuk a mouku na vymazání a vysypání formy
Tvarohová buchta sudetské banditčiny babičky
6 vajec, 200g másla, 250 g cukru, vanilkový cukr nebo jeden vanilkový lusk, 1 prášek do pečiva, 40g maizeny nebo jeden puding,šťáva z jednoho citronu nebo pomeranče a 4 vrchovaté lžíce krupice celozrnné pšeničné, 1 kg tvarohu.
Cuketová buchta s polevou
3 vejce, 350g cukety, 1/4l mléka, 10 lžic oleje, 350g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 350g cukru, na polevu:50g másla, 2 lžíce kakaa, 50g cukru, kokos,
Citrónová buchta
4 vejce, 3/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 2 hrnky mouky, 100 ml smetany, 2x vanilkový cukr. Na citronovou nádivku pak 2 litry mléka, 1 krabička maizeny, šťáva ze dvou citronů, 10 lžic cukru. Dále na ozdobu dva bílky + dvě kávové lžičky cukru moučka s vanilkou
Ořechová buchta
1/4 hrnku oleje, 1+1/2 hrnku cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/4 l mléka, 2 hrnky strouhaných vlašských ořechů, trochu rumu. Poleva -nemám přesnou gramáž – ztužený tuk, práškový cukr a kakao. Tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Buchta s broskvemi
4 vejce, 1 hrnek cukru krystal, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1/4l mléka, hrnek oleje, 2+1/2 hrnku celozrnná mouka přesátá, broskve. Na puding 1+1/8 l mléka, 1/2 krabičky maizeny, 4 lžíce cukru
Nadýchaný piškot s rybízem

Jablečná buchta s kokosem
5 vajec, 1+3/4 hrnku cukru, 3 hrnky mouky celozrnné pšeničné přesáté, hrnek kokosu, hrnek+1/2 oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, kg jablek, skořice, 1/2 litru mléka,bílky na sníh s trochou cukru a asi 4 lžícemi kokosu
Buchta s rebarborou
3 vejce, 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky přesáté, 3/4 hrnku oleje, 3/4 hrnku cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, trochu kakaa, skořice, mletého anýzu *, rebarbora,3/4 hrnku mléka, 4 lžíce smetany
Černá buchta
250g másla nebo tuku, 1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 3 lžíce kakaa. Zbytek: 1prášek do pečiva, 2 hrnky mouky celozrnné pšeničné a 4 vejce
Kokosová buchta
suroviny na 2plechy : 7 bílků, 300g cukr krystal,200 g kokosu – jeden balíček, 3 vejce, 70 g pšeničných vloček, hrnek cukru, 3/4 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, trochu rumu, 2,5 hrnku mouky, 3/4 hrnku mléka( nebo přidat dle potřeby), pár vlašských ořechů
Tvarohová buchta s rebarborou

Kokosová buchta

3 hrnky celozrnné mouky pšeniční, 1,5 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, lžička vanilkového cukru. Pak potřebujeme tvarohovou náplň. Potřeba je 750 g tvarohu, nejlépe domácí a minimálně polotučný, 3 celá vejce, polévková lžíce vanilkového cukru, citronová kůra a rozinky naložené v rumu – dle vlastní chuti, dávám 75 g. Na tvaroh přijde vrstva jablek – 6 velkých jablek, 125 g cukru moučka, skořice. Zcela nahoru přijde máslo – 200 g dobrého másla
Bublaniny
Trochu jiná bublanina
8 vajec, 280 g cukru krupice, citronová kůra, moučkový cukr s vanilkou, 70 g namletých vlašských ořechů, 210 g celozrnné mouky pšeničné, 120 g strouhanky
Jemná bublanina
250 g másla :-)) a také 300g cukru, 6 žlouků, sníh ze šesti bílků, citronová kůra, vanilka a 300 g mouky.A samozřejmě třešně
Rychlá jahodová bublanina
4 vejce, 1 hrnek oleje, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 3 hrnky mouky, 1/2 hrnku mléka, 1/2 hrnku vody. Trochu rumu. Jahody
Rebarborová bublanina
3 vejce, 2 hrnky mouky pšeničné přesáté, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 300g rebarbory, 1/4 hrnku oleje, 1/4 l mléka, 1 hrnek cukru krystal, moučkový cukr na posypání
Perník
Perník na snídani

Celozrnné pepparkakor
150 g másla, 200 g cukru krystal, 50 ml medu, 100 ml vlažné vody, 1 lžíce zázvoru, 1/2 lžíce hřebíčku, 2 lžíce skořice, 1 lčička kardamomu, 2 čajové lžičky jedlé sody, 3+3/4 hrnku celozrnné pšeničné přesáté mouky
Tip na velikonoční nabídku
Pečete na Velikonoce něco zvláštního? Nějaké cukroví, které nikdy jindy neděláte? A děláte perníky?
Kváskový perník
160g žitného kvasu, 160g pšeničné mouky přesáté pšeničné, 195ml vody. Dále pak 4 celá vejce, 1+1/2 hrnku cukru, 3+1/2 hrnku přesáté celozrnné pšeničné mouky, 270 ml mléka, rum, 3_4 hrnku oleje, citronová kůra, polévková lžíce perníkového koření, lžíce kvalitního kakaa
Perníkový speciál
Ráda bych se podělila o výborné řádky z knížky, kterou jsem konečně sehnala a totiž z knihy „Staročeský perník“ – 170 návodů z rukopisův a knih kuchařských staročeských od Dr. Čeňka Zíbrta, která byla vydaná v nakladatelství Emila Šolce v roce 1916.
Perníčky z celozrnné mouky
100g medu, 250 g másla, 400 g cukru moučka, 1pl oleje, 4 vejce, 1 čj sody, 2-3 polévkové lžíce kakaa, 1 prášek do perníku, 1 polévková lžíce mleté instantní kávy, 1 deci mléka, 1 čajová lžička skořice, 1/2 dcl rumu, 1 kg pšeničné celozrnné mouky přesáté. Bílek na potření po upeční. Poleva: 1 bílek, 200 g cukru moučka
Kynuté moučníky
Tvarohové buchty
mouka celozrnná pšeničná přesátá cca 1 kg, droždí 50 g, máslo cca 90 g, 2 vejce, vanilkový cukr, cukr krystal asi 120 g, mléko dle potřeby,rum, citronová kůra, tvaroh, cukr, rozinky,vejce, máslo rozpuštěné na pomazání
Slíváky
mouka celozrnná pšeničná přesátá cca1kg, droždí 50g, máslo cca 90g, 2 vejce, vanilkový cukr, cukr krystal asi 120g, mléko dle potřeby,rum, citronová kůra, 300 g, přidáme cukr dle chuti, trochu vanilkového cukru, trochu citronové kůry a skořice a zalijeme mlékem – 250 ml. máslo rozpuštěné na pomazání
Řepánky z celozrnné mouky
1 kg mouky celozrnné pšeničné, . 2 vejce, 90 g másla, 50g droždí, trochu soli, 150 g cukru, mléka 400 g až více podle potřeby, (nedávám citr. kůru) Na nádivku pak : 400g řepy, 400g ,máku, 80 g másla, 250 g cukru, mléko 250 g. (nedávám skořici jako do klasické makoé náplně). Máslo na potření.
Skořicoví šneci
cukr krystal 92g, sůl 7g (mě osobně přijde moc, dala jsem jen 3g), máslo 77 g, vejce 1x, čajová lžička šťávy z citronu, kůru z jednoho citronu, (v receptu se píše nebo, já dala i :) mouka celozrnná pšeničná přesátá 453 g(mé těsto bylo velmi , velmi řídké, Peter nepočítá v tomto receptu s celozrnnou moukou a píše, že mouku lze mírně navýšit, proto navyšuji, nakonec o 100 g tedy na 553 g), droždí 40g, mléko 283 g a hrneček skořicového cukru- cukr krystal smíchaný se skořicí
Martinské rohlíky

Makový věnec z plundrového těsta
1 kg celozrnné pšeničné přesáté mouky, 380 g másla, 430 ml mléka, 70 g čerstvého droždí, 100 g moučkového cukru, 1 lžička cukru s vanilkou, trochu citronové kůry a 2 vejce
Bruselské vafle
500 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 25 g droždí, 200 g rozpuštěného másla,1/2 l mléka, 1/4l vody, 4 vejce, špetka soli, vanilka
Uzly s tvarohem a skořicí
Suroviny: 410 g celozrnné mouky přesáté pšeničné, 200 g mouky hladké, 50 g droždí, 100 ml vody, 2 vejce, 240 g cukru, 130 g máslo, 10 g skořice, vanilka + citronová kůra, na nádivku: 350 g jablka,175 g cukr moučka ,vanilka + skořice+ citronová kůra,500 g tvaroh,3 žloutky, na polevu: 3 bílky,300 g cukru moučka,trochu skořice,trochu rumu
Makový věnec
2 žloutky, 120 g másla, 130 g cukru moučka, 200 ml mléka, 40 g droždí, 1000 g mouky-celozrnné přesáté pšeničné, citronová kůra, vanilka, trochu rumu. Dále na nádivku 220 g máku, 180 g cukru, trochu citronové kůry, lžička vanilky (vanilka naložená v moučkovém cukru) a trochu skořice a 200 ml mléka. 1 vejce na potření
Makové hřebeny
1 kg celozrnné pšeničné přestáté mouky, špetka soli, 50 g droždí, 130 g cukru a 0,65 l vody. Máslo 500 g. Maková nádivka : mák, trochu mléka, moučkový cukr, moučkový cukr s vanilkou, citronová kůra a skořice
Bramborové vdolky
1500 g brambor, 900 g celozrnné pšeničné mouky přesáté, sůl, 3 vejce, 42 g droždí a 250 ml plnotučného mléka. Na potření trochu másla a slunečnicového oleje
Trochu jiná vánočka
365 g mléka, 1 celé vejce, polévková lžíce moučkového cukru s vanilkou, 660 g celozrnné přesáté pšeničné mouky, 25g droždí, 70 g cukr krystal nebo krupice, špetka soli , šťáva z půlky citronu a 70g másla, hladká mouka na podsypání pracovní plochy
Velikonoční ptáčci
1250 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, 4 lžíce oleje slunečnicového, 4 vejce, špetka soli, 250 g cukru, 1/2 litru mléka, 60 g droždí, lžíce rumu a trochu citronové kůry. Vejce na potření
Olejové koláče
100 g cukru, 4 žloutky, 40 g droždí, 1/2 litru mléka, 3 dcl oleje, 800 g celozrnné mouky pšeničné přesáté, lžička soli, trochu vanilky a trochu citronové kůry.Olej na potření koláčů
Koblihy podle Anuše Kejřové
1/2 kg mouky, 40 g práškového cukru, 220 ml mléka, 30g droždí, citronová kůra z jednoho citronu, 3 lžíce rumu – dávám o dvě více než Anuše, 4 žloutky, 60g másla, marmeláda, zrníčka z jednoho lusku vanilky, 1/2 litru oleje a 125 g ztuženého tuku
Skořicoví šneci
cukr krystal 92g, sůl 7g (mě osobně přijde moc, dala jsem jen 3g), máslo 77 g, vejce 1x, čajová lžička šťávy z citronu, kůru z jednoho citronu, (v receptu se píše nebo, já dala i :) mouka celozrnná pšeničná přesátá 453 g(mé těsto bylo velmi , velmi řídké, Peter nepočítá v tomto receptu s celozrnnou moukou a píše, že mouku lze mírně navýšit, proto navyšuji, nakonec o 100 g tedy na 553 g), droždí 40g, mléko 283 g a hrneček skořicového cukru- cukr krystal smíchaný se skořic
Makoví šneci
750 g pšeničné celozrnné mouky přesáté, 47 g droždí, 2 celá vejce, 170 g cukru krystal, dvě lžíce cukru moučka s vanilkou, citronová kůra, 250ml mléka, 178g másla – na nádivku: 250 g máku, 200 g cukru, trochu skořice, citronová kůra, 390 ml mléka – na polevu: 6 lžic moučkového cukru, lžíce rumu, šťáva z půlky citronu, 1 bílek ( cukr lze přidat 2 lžíce podle potřeby)
Vánočka
120g másla, 110g cukr krystal, 3 žloutky, špetka soli, kůra jednoho citronu, vanilkový cukr, nebo naškrabaná vanilka, 25g droždí.1/4 litru mléka, 700g mouky celozrnné pšeničné, 50g rozinky, 50g kandovaná dýně, rum, 50g mandlí – pokud chceme variantu s domácí čokoládou, ještě 200g domácí čokoládové hmoty. Tuk na vymazání plechu a žloutek na potření vánočky
Vánoční štola
1kg pšeničné mouky celozrnné – doporučuji rozhodně přesát přes cedník či síto, 2 kostičky droždí, 100 g cukr krupice, 2 vejce, 125 ml mléka, 2 kostky hery – 1/2 kostky uschovat n a potření štol po upečení – 200 g rozinek, 100ml rumu, 100 g kandovaného ovoce, 200 g mandlí, alobal na uskladnění
Koblihy II.
6 žloutků, 70g cukru, citronová kůra, 40g droždí, 1/4 l mléka + malinko navíc, 120g másla, vanilkový cukr,400g celozrnné mouky přesáté, 400g hladké mouky, 2 lžíce slivovice nebo lihu nebo rumu. 250g ztuženého tuku a 500ml oleje na smažení (lze použít i napříště). Marmeláda.
Moravské koláče

Borůvkový koláč kynutý
1300 g mouky celozrnné přesáté, 2 vejce, 300 g cukru, 180 g másla, 80 g droždí, 6x vanilkový cukr, trochu rumu, 250 g másla na drobenku hrnek curu a 500 g celozrnné mouky na drobenku. 250 ml mléka. No a samozřejmě borůvky. Zhruba 3/4 litru na jeden plech
Švestkový koláč
1 kg mouky pšeničné celozrnné přesáté, 46 g droždí, 1/4+1/8 l mléka, 1 vejce, 1 hrnek cukru, 120g másla,citronová kůra. Kompotované odpeckované švestky- 2 sklenice, drobenka z 120g másla, 250g mouky celozrnné pšeničné přesáté a 250g cukru a trochu namletého máku smíchaného s cukrem. (Zbylo z těstovn – asi půl hlubokého talíře)
Rebarborový koláč a sladké housky
1 plech koláče a 9 velkých dlouhých housek : 1100 mouky pšeničná celozrnná přesátá,(Mělo být 1000, ale těsto bylo dnes velmi hutné a těžké, takže přidáno ještě 100g mouky), 1vejce a 1 žloutek, 90g másla, 250g cukru, 1 vanilkový cukr, mák na posypání, máslo na pomazání, 50g droždí, citronová kůra, 1/4-1/2 l mléka. Na koláč: 600 g tvaroh + 1 vejce + moučkový cukr a vanilkový cukr a 4 nakrájené a oloupané stonky rebarbory
Vdolky

Makový a tvarohový závin

Koláče

Drobné koláčky z celozrnné mouky
1 kg celozrnné pšeničné mouky přesáté, 4 žloutky, 60 g droždí, 250 g másla, 250 g slunečnicového oleje, 180 g moučkového cukru, moučkový cukr s vanilkou – dvě lžíce, 200 ml mléka, citronová kůra, trochu rumu. Na nádivku: 1 kg tvarohu, 6 žloutků, 360 g cukru moučka,200 g rozinek, citronová kůra

1000 g mouky celozrnné pšeničné přesáté, 50 g droždí, 2 vejce, 250 g cukru, trochu soli, vanilka, 100 g másla a voda. Dále makovou nádivku a na tu 350 g maku, trochu rumu, cukr dle chuti, skořice, citronová kůra a voda – tolik, aby byla nebyla nádivka úplně tuhá. Ovšem řidší než k použití – tekutina se vařením trochu vyvaří. Na drobenku pak 120 g mouky celozrnné přesáté pšeničné, 120 g cukru krupice a 120 g másla